Sök
Stäng denna sökruta.

Skicka In Ditt Material

Har du beställt ett jobb och har ett färdigt material? Då kan du skicka in det till oss med vår materialinlämningstjänst nedan.

Vill du ha hjälp med att ta fram en design?

Vi hjälper dig gärna att ta fram ett professionellt tryckfärdigt orginal utefter ditt behov. Kontakta oss per telefon, mail eller via vårt kontaktformulär med länk nedan.

Har du rätt material att skicka?

Hör av dig till oss om du är osäker på vilket material vi kan acceptera som ett högupplöst tryckfärdigt material. Mer information om vad du skall tänka på finns också här nedanför.

Skicka in material

Längre ner på sidan finns en guide som talar om vad du ska tänka på när du skickar in material till oss. Scrolla ner för mer information. Ha en fin dag!

  Har ni stora filer att skicka eller tar formuläret lång tid? 

  Då rekommenderar vi Sprend eller WeTransfer.com istället. Ange vår mailadress: print@snabbtryckeriet.se om ni använder dessa tjänster.

  Tips & Trix

  Vad skall jag tänka när jag skickar in ett tryckfärdigt material?

  En tryckfärdig PDF är ett korrekt framställt dokument för trycksaksproduktion. Det innebär att den har:

  • Rätt format
  • OK utfall
  • OK marginaler
  • Rätt CMYK- eller PMS-färger
  • Bilder i 300dpi, eller av kund godkänd lägre upplösning
  • Skärmärken

   

  För att skapa en tryckfärdig PDF bör ni därför ha gjort som beskrivits i guiden ovan och därefter välja rätt inställningar i PDF-exporten.

  När du installerar InDesign medföljer PDF-förinställningar. Välj PDF/x-1a2001 och gå till fliken Märken och Utfall, och kryssa i Skärmärken samt Använd Dokumentutfallsinställningar. Inställningarna för Utfall skall då automatiskt sättas till det ni ställt in tidigare, 3-5mm. Klicka sedan på exportera. Inga fler inställningar behöver göras.

  Använd Adobe InDesign för bästa resultat. Programmet är skapat för att ta fram trycksaker och är marknadsledande.

  När du skapar ditt nya dokument får du direkt  inställningar att ta hänsyn till:

  Format
  Format ställs in till det slutformat du vill att din produkt skall ha. Om du skall skapa en 8 sidig A4-broschyr till exempel ställer du in just 8 sid A4, inte 4 sidor A3. Detsamma gäller allt annat, om du skall göra en affisch i 50×70 samt flyers i A6 skapar du två dokument, ett i 50×70 och ett i A6.

  Ett undantag är om du skall göra en flerfalsad trycksak, till exempel en 6-sidig folder i 99 x 210mm. Då är det bättre att jobba direkt med A4-layout, och rita in sidorna med hjälp av stödlinjer. Tänk då på att den sidan som viks in skall vara 1-2 millimeter kortare än övriga.

  Utfall
  Utfall är den vanligaste missen, när du skapar ditt dokument (Arkiv – Nytt) måste du trycka på “Mer”-knappen, eller “Fler alternativ”, för att få fram utfallsinställningar (bleed). Beroende på trycksak skall dessa ställas in till 3-5 mm. 5 mm skadar inte, men 3 mm räcker oftast gott. Utfall har man för att färg skall gå ända till kanten på trycksaken. Precisionen i tryck & skärmaskin har en felmarginal och därför behöver man lägga till skärsmån för att säkerställa att man inte får vita kanter runt sin trycksak.

  Marginaler
  Marginaler är också viktiga, precis som utfallet är till för att färgen ska gå ända ut till kanten på trycksaken är marginalerna till för att texten inte ska gå över kanten och skäras bort i efterbehandlingen. 10 mm marginaler är en bra utgångspunkt men 15mm är oftast inte fel för layoutens skull. För små trycksaker är det förståeligt att man önskar mindre än 5 mm marginaler. Då är det desto viktigare med mycket utfall så att vi vid behov kan skära längre ut från texten.

  När du klickat OK får du upp ditt dokument med tre ramar: Dessa linjer har du därefter att följa när du skapar ditt original. Placerar du färg, text eller bilder som du har tänkt skall gå ända ut till papprets kant måste dessa dras till Utfallslinjen. Text som du inte vill riskera att den skärs bort måste ligga innanför Marginal-ramen.

  Bilder
  För att bilder som du använder skall bli bra i tryck ska de hålla minst 300 dpi. För att kontrollera att dina bilder klarar detta kan du montera bilden i ditt dokument, öppna fönstret Information (F8) och titta på värdet efter “Effektivt värde för ppi”, som då skall överstiga 300 för bästa resultat. Är det för lågt (under 200 dpi) rekommenderar vi att du, om möjligt, minskar bildens storlek i dokumentet. För storformat som skall betraktas på håll är 150 dpi helt okej.

  Färginställningar
  Fördelen med att konvertera till CMYK i Photoshop är att du bättre kan se på skärmen hur tryckresultatet kommer att bli, om du har en kalibrerad skärm. Nackdelen är att det tar extra tid jämfört med att konvertera hela dokumentet på en gång i PDF-exporten från InDesign. Generellt anser vi att färger ser ljusare ut på skärmen än i tryck, vilket kan vara värt att ha i åtanke när man skapar sitt original.

  Photoshop är ett bildprogram men används tyvärr av många till trycksaksframställning. I Photoshop är det extra viktigt att du har alla inställningar rätt, men eftersom slutprodukten blir en bild kommer åtminstone digitaltryckpressar att anpassa färgerna som om hela dokumentet vore ett foto. Det går att få ett okej resultat ändå, men vi rekommenderar starkt InDesign.

  Inställningar:
  300 Pixlar/Tum,
  Färgläge CMYK (8bitar)
  Färgprofil Coated Fogra39
  Pixelproportioner: Fyrkant

  Glöm inte att ställa in utfall när du skapar ditt dokument! Eftersom det inte finns någon separat utfalls-inställning i Photoshop måste du lägga till det manuellt, dvs. en A3 (297 x 420 mm) med utfall skall ställas in som 303 x 426mm. (3 mm runt om)